Trajektem mezi Řeckými ostrovy

Cestovali jste někdy trajektem po Řecku? A kupovali jste si lístky sami? My jo! A na poprvé to teda byl zmatek a moc neznámých věcí najednou. Proto jsem si říkala, že vám o tom něco napíšu, abyste to měli snazší aspoň vy.

Lístky se dají koupit online nebo přímo u společností v kamenném obchodě. Online to pro nás bylo přístupnější, tak jsme začali googlit.

Přístav Piraeus v Athénách, největší přístav a zároveň asi nejlepší začátek na cesty trajektem po Řecku!
Přístav Piraeus v Athénách, největší přístav a zároveň asi nejlepší začátek na cesty trajektem po Řecku!

Máte 2 možnosti. Můžete hledat trajekt v nějakém vyhledávači nebo přímo na stránkách společností. Nejdřív jsme to kupovali přes ty vyhledávače, protože tak většinou kupujeme letenky, tak proč to neudělat stejně?

Jenže si u toho musíte dát pozor, co kupujete. Ne všude je totiž možnost si tam zadat správnou velikost auta. Nám pak vyšla výrazně nižší cena, ale delší auto tam jednoduše zadat nešlo. A když jsme si pak šli vyzvednout jízdenky k okýnku společnosti, tak jsme to samozřejmě museli celé doplatit… Paní nám vysvětlovala, že I❤️ECO nepatří do kategorie do 4,5 m (což jsme si taky mysleli), ale že ani do >4,5 m. Což byly jediné dvě kategorie na e-shopu. Leo pak zkoušel paní racionálně vysvětlit, že I❤️ECO do kategorie >4,5 m patří tak dlouho, až nám dala alespoň 20% slevu! 😁

Společný vyhledávač je asi nejlepším řešením, pokud cestujete jen s osobákem nebo bez auta:

Příklady jednotlivých společností – pokud jste členem klubu, máte velké auto (jako my) nebo už prostě máte své zkušenosti:

Úvodní stránka společnosti Anek lines, vyberete odkud kam chcete jet a hned máte spoustu nabídek 🙂

Pokud plánujete nějakou míň obvyklou plavbu, tak je možné, že trajekt pojede třeba jen jednou týdně a provozuje ho pouze nějaká konkrétní společnost. Je dobrý si to předem naplánovat a vyhledat, aby se vám nestalo, že budete muset 6 dní čekat v přístavu. Pokud nevíte, jaká společnost to je, pak je asi lepší to zkusit zadat do společného vyhledávače den po dni. Jestli něco jede, tak vám to tam vyhledá a napíše i jméno lodi a provozovatele.

Detaily palubenky

Když si vyberete trajekt, kterým chcete jet – společnost a datum, tak následuje výběr místa. Možností je několik. V autě zůstat nesmíte, takže je jedno, jak pohodlné ho máte. Nejlevněji vychází sedadlo na palubě (deck). Je to sice levné – na Krétu to stojí kolem 30 €, ale na několikahodinovou plavbu, ne zrovna pohodlné.

Můžete si taky připlatit za lepší sedačku – tzv. airplane type seat – což je v podstatě obdoba sedačky v letadle. Další možností je kajuta, podle množství postelí od 1-4 lůžková. Dál se dělí na se sprchou ‚inside‘ a ‚outside‘. Vzhledem k tomu, že outside je dražší a mají tam taky TV, tak jsem usoudila, že to znamená prostě trochu prostornější pokoj. Mazlíčci na palubu můžou taky a pro ně jsou pak vyhraněné pet-friendly kajuty. A pro ty, kdo rádi luxus, existuje i deluxe varianta. Ceny jsou samozřejmě různé a pohybují se od cca 50-150 € /lůžko.

Pokud cestujete s autem, musíte si vybrat jeho velikost. Je jenom logické, že za náklaďák a osobák se neplatí stejně. Převoz našeho auta z Athén na Krétu třeba stál 14O € . Je to něco, na čem prostě neušetříte. Možná jedině v případě, že byste byli součástí Bonus klubu jednotlivých plavebních společností. Ale jinak je ta cena daná a akcí moc není.

I když si koupíte lístky takhle online, tak si je musíte vyzvednout před odjezdem, buďto v kanceláři společnosti, nebo přímo v přístavu u okénka. Je to něco jako když letíte letadlem a musíte si někde vyzvednout letenku. Ale pozor, mimo sezónu nemusí být vždy okénko přímo v přístavu otevřené! Je dobrý si to předem ověřit.

Pár rad nakonec

To je zhruba shrnutí, co jsem se zatím o cestování trajektem po Řecku dozvěděla. Zvlášť v zimní sezóně se může stát, že vám kvůli počasí posunou dobu odplutí…jako třeba nám! Takže místo přes noc, jedete přes den. Ale slyšela jsem, že to někdy posouvají i o několik dní. Takže pokud cestujete trajektem, nikdy nic není jisté. Odškodnění vám neproplatí, ale po zrušení plavby vám můžou vrátit celou cenu lístku. Radši se koukněte i na předpověď počasí! 🙂

Kavala, jeden z menších přístavů na severu Řecka

A ještě jedna taková drobnost. Pokud jste nikdy nejeli velkou lodí přes moře, radši si přibalte Kinedryl. Abyste náhodou asi hodinu po vyplutí nezjistili, že trpíte mořskou nemocí (poprvé!) a nemuseli kvůli tomu shánět palubní obsluhu…

Ale jinak přeji krásné zážitky při objevování nových způsobů dopravy! Plavbě zdar a ahoooj! Nebo se to tak na trajektu neříká? 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *