Hygiena v dodávce, jak snadno se dodržuje?

Pro spoustu lidí asi trampská dovolená znamená mnohem nižší standart, co se hygieny týče. Dovolená v karavanu tím asi pro někoho dost zavání taky. Ale nenechte se mýlit! Náš způsob života je lehce odlišný. Hygiena v dodávce nestrádá tolik, jak se může zdát! Můžeme si dopřát kolik koupele chceme! Stačí mít jen dostatek vody.

Teď v Řecku vodu potkáváme každých několik kilometrů. Téměř v každé vesnici je kohoutek. Bývají buďto na návsi nebo někde u kostela. Nebo na pláži! Bývá to svedená voda z hor nebo asi z místní vodovodní sítě. Každopádně tam ji bereme a zatím jsme žádné zdravotní problémy neměli. Občas i potkáme někoho místního, kdo nás ujistí, že ta voda je opravdu pitná.

Asi takovéhle kohoutky. Já vím, že zrovna tenhle nevypadá úplně důvěryhodně, ale fakt v nich teče pitná voda!

S sebou v dodávce máme dva 70 l barely na vodu umístěné v naší „garáži“ a k tomu ještě 10 l v boileru. Tohle množství vody nám vydrží cca na týden. Závisí na tom, jak často se zrovna sprchujeme a jak hodně vaříme. Snažíme se sice šetřit, ale když myjete nádobí 3x denně po delším vaření, tak toho zrovna málo není. Řešení? Nezamazávat tolik nádobí! Jednohrncovky jsou fakt praktické jídlo! 🙂

Když děláme snídani a zrovna máme chuť na párečky i vajíčka dohromady, tak to prostě v rámci ušetření prostoru děláme všechno na jedné pánvi. Je to praktické, nemyjete toho tolik! 🙂

V tomhle článku (zde) jsem psala, jak to u nás vypadá a že vlastně máme i koupelnu. Což je prostě luxus. Ne všechny pojízdné domácnosti ji mají! Takže těm, kterým tento článek unikl doporučuji doplnit vědomosti o I❤️ECO.

Ohřívání vody v dodávce

Takže vodu máme vyřešenou a co dál? Většinu doby používáme jen studenou, teplou šetříme na sprchu. Boiler máme elektrický a většinou ho zapínáme jenom během jízdy, kdy nám do baterky proudí nejvíc energie. Ale v posledních dnech nám tu začíná svítit natolik dostatečně, že si můžeme dovolit zapnout ohřev i jen ze solárů! Jaro na Peloponésu se blíží!

Hygiena v dodávce, teda i občas mimo
Koupání v moři je zdravé na pleť. Když je možnost, tak ho aspoň jednou týdně praktikujeme.

Samozřejmě 10 l boiler by pro 4-členou rodinu nestačil, ale pro nás, když se stejně snažíme šetřit vodou je to dostatek. Teda většinou, občas se stane, že na Lea zbude jen studená. No co, stejně jsme se chtěli naučit se otužovat! I když hlavně já no. 😀 V šetření vodou nám pomáhá i extra úsporná sprchová hlavice. Vodu mísí se vzduchem tak šikovně, že nám stačí opravdu minimum. Jen na vlasy si musím pouštět pořádný proud, aby se mi smyl šampon.

Biokosmetika

Čímž se dostáváme ke kosmetice, kterou používáme. Ze začátku jsem chtěla mít jen samé bio produkty. Make-up teď vůbec nepoužívám, takže to neřeším. Ale šampon a mýdlo ano. Všechno máme v tuhé formě a většinou ekologické produkty. Před odjezdem jsme nakupovali na této stránce a této . Ale teď se nám povedlo vyhrát jednu soutěž (ani jsme nevěděli, že soutěžíme 😀 ) u této společnosti – Almara Soap . Takže jestli nám jejich produkty budou vyhovovat, tak asi u nich budeme nakupovat příště! Už jen na pohled to vypadá fakt dobře. I když mi to spíš připomíná zákusky. 😀

Jinak kromě biodegradovatelného šampónu a mýdla máme i eko přípravek na nádobí. U nás doma byl vždycky nejlepší jar, protože prostě odmašťoval, tak jsem se bála, že něco jiného nebude, ale tohle funguje taky! Pro zájemce odkaz ke koupi je tady.

Další otázkou je zubní pasta. Zkoušeli jsme kokosový olej, ale úplně nám to nevyhovovalo, tak jsme zpět přesedlali na klasickou zubní pastu. Kdybyste někdo měl jiný ekologický návrh, tak klidně piště do komentářů! Velice rádi se inspirujeme. Ale aspoň používáme místo plastových kartáčků ty bambusové.

Takže z výše uvedeného vyplývá, že hygiena v dodávce nestrádá. Je sice pravda, že se nekoupeme každý den, ale podle mě to ani není nutný. Je to požitek současné doby, kdy je všude dostatek. Ale my žijeme šetrně! Takže i té vody chceme spotřebovávat míň. A i těm vlasům to stačí míňkrát! 2x týdně bohatě a když se mi nechce ani to, tak slaná voda to zachraňuje! 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *